De relatie van lichamelijke activiteit op pijn bij CIAP
Afgerond onderzoek

De relatie van lichamelijke activiteit op pijn bij CIAP

Lichamelijke activiteit, zoals wandelen, fietsen of intensiever sporten, is belangrijk voor een gezond leven. In dit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met CIAP die meer bewegen, minder pijn ervaren.

 

Achtergrond

Omdat pijn bij mensen met CIAP een lastig en moeilijk te behandelen probleem is, is er behoefte aan manieren om het ontstaan van pijn te voorkómen.

Bij mensen met suikerziekte, een bekende oorzaak voor polyneuropathie, is al bekend dat lichamelijke activiteit een goed effect heeft op de suikerwaardes en dat er minder snel een polyneuropathie ontstaat. Ook lijken de polyneuropathieklachten bij deze actievere mensen met suikerziekte minder snel te verergeren.

Het is echter niet duidelijk of dit effect komt door de betere suikerwaarde, of een direct effect op de polyneuropathie is. Daarom hebben we onderzocht of lichamelijke activiteit ook voor mensen met CIAP een positief effect op pijn en andere polyneuropathie klachten heeft.

 

Resultaten

In deze samenwerking van het CIAP-expertisecentrum met onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten, werden 324 patiënten met CIAP uitgebreid onderzocht naar onder andere het bestaan van pijn, doof gevoel, zwakte en balansproblemen. Door het invullen van vragenlijsten werd de mate van lichamelijke activiteit berekend.

 

Mensen die lichamelijk actief waren, bleken minder vaak pijn te hebben. Dit effect was al te zien bij matige activiteit en werd niet sterker bij hoge activiteit. Lichamelijke activiteit had geen duidelijke relatie met een doof gevoel, zwakte of balansproblemen.

 

Conclusie

Dit onderzoek laat zien dat mensen met CIAP die lichamelijk actief zijn, minder pijn hebben. Hierbij maakt het niet uit of dit matige activiteit is (zoals wandelen of rustig sporten), of hoge activiteit (intensief sporten).

 

Artikel: Relation of exercise and pain in patients with idiopathic distal axonal polyneuropathies. J Peripher Nerv Syst. 2020 Dec;25(4):388-394.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.