Fenytoïne crème als behandeling van neuropathische pijn bij CIAP
Lopend onderzoek

Fenytoïne crème als behandeling van neuropathische pijn bij CIAP

In deze studie wordt onderzocht of fenytoïne crème zenuwpijn kan verminderen bij patiënten met chronische idiopathische axonale polyneuropathie (CIAP).

Achtergrond

Ongeveer de helft van de mensen met CIAP heeft last van zenuwpijn in de voeten en onderbenen. Deze pijn kan 24 uur per dag aanwezig zijn en de kwaliteit van leven behoorlijk aantasten. Veel pijnstillende medicijnen (pillen) werken onvoldoende en hebben daarnaast vaak vervelende bijwerkingen zoals maag- en darmklachten, sufheid en concentratieproblemen. Fenytoïnecrème is een pijnstillende crème die mogelijk een oplossing kan zijn voor deze pijn.

Doel

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of fenytoïnecrème werkzaam en veilig is voor de vermindering van pijn bij CIAP. Fenytoïnecrème wordt in twee sterktes – fenytoïne 10% crème en fenytoïne 20% crème – getest. De werking van de fenytoïnecrèmes vergelijken we met de werking van een placebocrème. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Deze studie zal inzicht geven of fenytoïnecrème pijnstillend is bij pijn door CIAP en welke sterkte het beste werkt. De resultaten worden in een wetenschappelijk artikel anoniem gepubliceerd.

Methode

Indien u heeft aangegeven mee te willen doen aan dit onderzoek zal eerst worden gekeken of u voldoet aan de voorwaarden om aan de studie deel te nemen door een telefonisch gesprek en het invullen van een vragenlijst. Uiteindelijk zal tijdens een bezoek in het UMC Utrecht definitief worden bekeken of u met de studie mee kan doen.
Tijdens de 6-weekse studie behandelen we patiënten driemaal maal gedurende 2 weken met fenytoïne 10% crème, fenytoïne 20% crème en placebocrème. Loting bepaalt in welke volgorde u de crèmes gaat gebruiken. U en de arts-onderzoeker weten niet in welke volgorde u de crèmes krijgt. U wordt tijdens deze studie gevraagd om een pijndagboek bij te houden en om 4 maal een uitgebreidere vragenlijst in te vullen. Er wordt eenmalig bloed afgenomen om de concentratie fenytoïne in het bloed te kunnen bepalen.
Na de 6-weekse studie kunt u ervoor kiezen om 1 jaar lang fenytoïne 20% crème te gebruiken.

Planning en deelname

De studie zal op korte termijn starten in het UMC Utrecht. 72 mensen met CIAP kunnen meedoen aan deze studie.
Mensen met CIAP die nog niet door een neuroloog in UMC Utrecht zijn onderzocht, kunnen aan hun eigen neuroloog vragen om doorverwezen te worden naar het UMC Utrecht voor een second opinion. Voor de bevestiging van de diagnose CIAP is soms extra aanvullend onderzoek (bloedonderzoek, EMG) in het UMC Utrecht nodig. Wanneer de neuroloog van het UMC Utrecht bevestigt dat u CIAP heeft, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor deze studie.

Voor meer informatie kunt u mailen naar ciapstudie@umcutrecht.nl of bellen met 088-7551546 en vragen naar een arts die informatie kan verschaffen over de EPHENE studie.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.