Gluten-gerelateerde antistoffen bij CIAP
Lopend onderzoek

Gluten-gerelateerde antistoffen bij CIAP

In deze studie wordt onderzocht of patiënten met polyneuropathie vaker antistoffen hebben die voorkomen bij patiënten met glutenintolerantie (coeliakie). Dat zou erop wijzen dat coeliakie mogelijk een ‘glutenneuropathie’ kan veroorzaken.

Achtergrond
Uit een eerdere Engelse studie is gebleken dat bij patiënten met een polyneuropathie zonder duidelijke oorzaak vaker gluten-gerelateerde antistoffen voorkomen in het bloed dan bij gezonde personen. Gluten-gerelateerde antistoffen zijn stofjes die vaak in het bloed worden gevonden bij patiënten met glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Dit is een ziektebeeld waarbij er schade aan de dunne darm ontstaat na het eten van gluten in bijvoorbeeld tarwe, rogge, of gerst. De behandeling hiervoor is een glutenvrij dieet. Bij het volgen van een strikt glutenvrij dieet verdwijnt de darmschade naar verloop van tijd volledig.
Patiënten met coeliakie kunnen soms neurologische klachten hebben die verbeteren met een glutenvrij dieet, maar het is niet duidelijk of coeliakie ook een polyneuropathie kan veroorzaken, een zogenoemde glutenneuropathie.

Doel
Het is niet bekend of glutenneuropathie echt bestaat en of er patiënten in Nederland zijn met een glutenneuropathie. Daarom gaan we in samenwerking met vier grote ziekenhuizen (waaronder het UMC Utrecht en het VUMC), onderzoeken of gluten-gerelateerde antistoffen vaker voorkomen bij patiënten met polyneuropathie dan bij gezonde personen zonder polyneuropathie. Er zal gekeken worden naar drie antistoffen: Transglutaminase 2, Transglutaminase 6 en gliadine-antistoffen. Dit doen we om een eerste voorzichtige inschatting te maken van het aantal polyneuropathie-patiënten in Nederland met gluten-gerelateerde antistoffen in het bloed.

Methode
Eerder verzamelde bloedmonsters van patiënten met verschillende soorten polyneuropathie zullen onderzocht worden om te kijken of deze antistoffen aanwezig zijn. Dit zal ook gedaan worden bij een groep gezonde personen, om te vergelijken of deze antistoffen vaker voorkomt bij patiënten met polyneuropathie dan bij gezonde personen.

Als patiënten deze antistoffen hebben, zullen zij verdere onderzoeken krijgen om te kijken of zij coeliakie hebben.

Planning en deelname
De studie wordt op dit moment opgezet en zal binnenkort worden uitgevoerd. Deelname is niet mogelijk, er wordt in deze studie gebruik gemaakt van eerder verzamelde gegevens en oude bloedmonsters.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.