Wat zijn de behandelmogelijkheden bij CIAP?

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij CIAP?

Bij CIAP is enkel symptomatische behandeling mogelijk.

  • Tegen pijnklachten als gevolg van zenuwbeschadiging kunnen neuropathische pijnstillers voorgeschreven worden als serotonine-noradrenaline reuptake inhibitors (SNRI’s), tricyclische antidepressiva (TCA’s), gabapentine en pregabaline (eventueel gecombineerd). Bij minder dan 50% van de mensen wordt een reductie van de pijn bewerkstelligd van 50%. Ook bij een minderheid hebben de medicijnen geen effect. Bekende bijwerkingen zijn onder meer vermoeidheid, concentratieverlies of veranderd gedrag. Samen met de arts moet vaak gezocht worden naar het juiste middel en de juiste dosering, waarbij de pijn adequaat wordt verminderd maar de bijwerkingen niet hinderlijk aanwezig zijn. Gewone pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen zijn in het algemeen niet effectief bij deze pijnen.
  • Naast medicatie kan de pijn ook gedempt worden door middel van TENS, transcutane elektrische neurostimulatie. Een apparaatje met elektrodes op de huid geeft daarbij zwakke prikkels af om de pijn te compenseren of spieren te helpen ontspannen.
  • Het is belangrijk dat de patiënt met CIAP voldoende blijft bewegen. Fysiotherapie kan overbelasting van de spieren en gevolgen als spierpijn en vermoeidheid tegengaan. De fysiotherapeut kan ook helpen bij het vinden van de juiste balans tussen beweging en rust.
  • Bij een afgenomen handfunctie kan de ergotherapeut adviseren over hulpmiddelen, zoals handvatverdikkers, pot- en flessenopeners, knopenhaakjes, handorthesen en aanpassingen voor de computer.
  • Bij loopproblemen is het belangrijk de onderliggende oorzaak te analyseren. Bij bijvoorbeeld een klapvoet kan een enkel-voetorthese of een aangepaste schoen een oplossing zijn. Bij verminderde stabiliteit kan enerzijds gekeken worden of het trainen van de balans nog effect heeft (helaas is dit effect vaak klein) of kunnen aanpassingen zoals een aangepaste schoen of loophulpmiddel nodig zijn. Bij deze complexere behandelingen is verwijzing naar een revalidatiearts zinvol. Ook als er een combinatie van klachten speelt en meerdere zorgverleners nodig zijn is het zinvol als een gespecialiseerd revalidatiearts meedenkt en zo mogelijk de behandeling coördineert.
  • De revalidatiearts kan ook adviezen geven of andere hulpverleners inschakelen voor problemen zoals veilig bewegen, omgaan met verlies van functioneren, advies over werk en andere praktische problemen. Uitgebreide informatie over de behandeling is te vinden in de Multidisciplinaire richtlijn behandeling en de huisartsenbrochure over CIAP.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag