De behandeling van symptomen

Bij CIAP is de behandeling gericht op het verlichten van de klachten. Vaak kan iemand met CIAP alle dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren, tenzij de klachten van gevoel, kracht of evenwicht erg toenemen. De behandeling is multidisciplinair, wat betekent dat er meerdere medische professionals betrokken zijn bij de behandeling.

  • Tegen pijnklachten als gevolg van zenuwbeschadiging kunnen medicijnen gegeven worden die specifiek zenuwpijnen bestrijden. Dit zijn medicijnen die van oorsprong ontwikkeld zijn tegen depressie (amitriptyline, nortriptyline) of epilepsie (carbamazepine, gabapentine, pregabaline) maar waarbij bleek dat ze in lagere dosering ook zenuwpijnen verminderen. Deze medicijnen helpen bij veel, maar niet alle patiënten. Het doel is de pijn te verminderen, helemaal verdwijnen zal de pijn hiermee niet. Ook kunnen deze medicijnen soms bijwerkingen hebben zoals vermoeidheid, concentratieverlies of ander gedrag. Samen met de arts moet vaak gezocht worden naar het juiste middel en de juiste dosering, waarbij de pijn adequaat wordt verminderd maar de bijwerkingen niet hinderlijk aanwezig zijn. Gewone pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen helpen in het algemeen niet tegen deze pijnen.
  • Naast medicatie kan de pijn ook gedempt worden door middel van TENS, transcutane elektrische neurostimulatie. Daarvoor draagt iemand een apparaatje met elektrodes op de huid die zwakke prikkels afgeven om de pijn te compenseren of spieren te helpen ontspannen.
  • Meer informatie over pijn en de behandeling ervan vindt u ook in de gratis online cursus over Omgaan met pijn van Spierziekten Nederland en Pijnpatiënten naar één stem.
  • Het is belangrijk om bij CIAP voldoende te blijven bewegen. Fysiotherapie kan overbelasting van de spieren en gevolgen als spierpijn en vermoeidheid tegengaan en ervoor zorgen dat iemand met CIAP voldoende blijft bewegen. De fysiotherapeut kan helpen bij het vinden van de juiste balans tussen beweging en rust.
  • Bij een afgenomen handfunctie kan de ergotherapeut adviseren over allerlei hulpmiddelen, zoals handvatverdikkers, pot- en flessenopeners, knopenhaakjes, handorthesen en aanpassingen voor de computer.
  • Bij problemen met het lopen is het belangrijk om te kijken waardoor het lopen verminderd is. Bij bijvoorbeeld een klapvoet kan een enkel-voetorthese of een aangepaste schoen een oplossing zijn. Bij verminderde stabiliteit kan enerzijds gekeken worden of het trainen van de balans nog effect heeft (helaas is dit effect vaak klein) of kunnen aanpassingen zoals een aangepaste schoen of loophulpmiddel nodig zijn. Bij deze complexere behandelingen is verwijzing naar een revalidatiearts zinvol. Ook als er een combinatie van klachten speelt en meerdere zorgverleners nodig zijn, is het zinvol om een gespecialiseerd revalidatiearts mee te laten denken en zo mogelijk de behandeling te laten coördineren.
  • De revalidatiearts kan ook adviezen geven of andere hulpverleners inschakelen voor problemen zoals veilig bewegen, omgaan met verlies van functioneren, advies over werk en andere praktische problemen.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag