Organisatie van de zorg

CIAP-expertisecentrum

Het CIAP-expertisecentrum beschikt over de meest actuele kennis over CIAP en heeft veel ervaring met de behandeling van de gevolgen van de ziekte. Ook kan in het expertisecentrum een grondige analyse uitgevoerd worden naar andere oorzaken van polyneuropathie. Daarom wordt aangeraden om minstens één keer naar het expertisecentrum te gaan, óók als er nog niet veel klachten zijn.

  • Naast adviezen over de behandeling kunt u bij het expertisecentrum onder meer informatie krijgen over wetenschappelijk onderzoek.
    Het expertisecentrum kan ook adviezen geven aan uw zorgverlener in de vorm van een collegiaal consult.

Neuroloog

De diagnose CIAP kan alleen door een neuroloog worden gesteld. Vervolgens stelt de neuroloog een behandelplan op. Op grond daarvan kan hij zo nodig nieuwe behandelmogelijkheden voorstellen, gerichte adviezen geven en doorverwijzen naar een revalidatieteam.

Revalidatiearts

Een revalidatiearts begeleidt mensen met CIAP bij het leren omgaan met de ziekteverschijnselen in het dagelijks leven. In het behandelplan houdt hij niet alleen rekening met de lichamelijke klachten, maar ook met wat de patiënt zelf belangrijk vindt.
De revalidatiearts werkt vaak in een team samen met onder andere een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en een maatschappelijk werker of psycholoog. Ook werkt hij intensief samen met technici die hulpmiddelen maken, zoals aangepaste schoenen of orthesen. In het expertisecentrum is een gespecialiseerd revalidatieteam met veel ervaring op het gebied van CIAP. Er bestaan daarnaast in heel Nederland revalidatieteams met specifieke expertise op het gebied van spier- en zenuwziekten, zie ook de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag